ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

ΜΑ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ;

Posted by anatropipkf στο 3 Δεκέμβριος, 2007

το παρασκήνιο μίας συνέλευσης-παρωδίας, πολλών ΔΣ, αρκετής κοροϊδίας και όλα όσα κρύβονται πίσω από αυτά

Είναι γνωστός ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου της ΕΦΕΚ, που εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί με ευθύνη όλων των παρατάξεων. Πλέον, τη διαχείριση των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ δικαιωμάτων, των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ αγώνων, των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ διεκδικήσεων έχουν ‘αναλάβει’ οι εννιά μεγάλοι και πεφωτισμένοι παραγοντίσκοι του Βασιλείου του Ενιαίου και Αδιαίρετου Δ.Σ. (Διοικητικό Συμβούλιο). Οι προύχοντες λοιπόν αυτοί, με σκήπτρα τις ψήφους που εξασφαλίζουν κάθε χρόνο στις εκλογές και με κορώνα τη ματαιοδοξία τους για ανέλιξη σε κάποιο κομματικό γραφείο, συνεδριάζουν μία φορά τη βδομάδα, σε μια στην ουσία κλειστή για τον ευρύτερο φοιτητικό κόσμο διαδικασία, αποφασίζοντας και διατάζοντας κατά το δοκούν. Κατά το δοκούν της κάθε παράταξης ή ενίοτε και κατά το δοκούν της….ενιαίου και προσφάτως διαιρεμένης τριμερούς ή κατά το δοκούν της σύμπραξης της δεξιάς με τα τσιράκια της. Και πού λογοδοτούν; Ε, απλά τα πράγματα. Οι περισσότεροι έχετε ήδη βιώσει τις ανεπιθύμητες επισκέψεις στελεχών που προπαγανδίζουν με κάθε τρόπο τις δικές τους θέσεις, ενδιαφερόμενοι τις περισσότερες φορές να ‘θάψουν’ τους αντιπάλους τους χωρίς καμία αυτοκριτική. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι λογοδοτούν. Για μας όμως, λογοδοτούν μόνο στο παραταξιακό τους συμφέρον και μόνο.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;;;;Ομολογουμένως ένα είδος προς εξαφάνιση. Αν ρωτήσεις κανένα από τους παραγοντίσκους, θα σου πει αν όχι τώρα, σίγουρα σε λίγα χρόνια ότι ήταν κάποτε μια διαδικασία που κάναμε πού και πού για να κρατάμε τα προσχήματα απέναντι στους φοιτητές και να μην τους περιπαίζουμε 100%. Έτσι την έχουν καταντήσει τη Γ.Σ. λοιπόν!! Από ένα πεδίο ζωντανής διαπάλης ιδεών και συζήτησης, από μία αμεσοδημοκρατική και οργανωμένη από τα κάτω διαδικασία, από μία ενεργό διαδικασία αποφάσεων (το ανώτατο όργανο του συλλόγου) όπου όλοι οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν στην οποία το ΔΣ οφείλει να λογοδοτεί, σε μια απολιθωμένη κατάσταση. Απολιθωμένη γιατί ΓΣ διεξάγεται πλέον μόνο μια φορά το χρόνο, γιατί δικαίωμα λόγου έχουν και πάλι μόνο οι παραγοντίσκοι έχοντας κάποιους από κάτω στο ακροατήριο να χειροκροτούν και να ανεμίζουν σημαίες ως σωστοί κομματικοί ακόλουθοι (εκεί να δεις ΤΟ καρακιτσαριό), γιατί δε γίνονται διάλογος και ερωτήσεις στους ομιλητές, γιατί εκεί δε λογοδοτεί κανένα ΔΣ και τα πάντα είναι στημένα, οι αποφάσεις προδεδικασμένες και καθόλου επαρκείς για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, γιατί στην ουσία γίνονται για να εξασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, για να έχουν για άλλη μια χρονιά οι παραγοντίσκοι το δικαίωμα να κάνουν πολιτική και να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑ ‘ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ’ ΩΣ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ….ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ!!! Τα γεγονότα είχαν ως εξής: Η συνέλευση θα λάμβανε χώρα στην ιατρική, όμως με έκτακτο ΔΣ αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο…….ξενοδοχείο president (!) με διάφορα επιχειρήματα στο τραπέζι. Οι μεν φοβούνταν επίθεση από αναρχικούς (γιατί όπως όλοι ξέρουμε οι αναρχικοί άλλη δουλειά δεν έχουν από το να ασχολούνται με την Ε.Φ.Ε.Κ), ο δε πρόεδρος του ΔΣ υποστήριξε ότι ο θυρωρός στην ιατρική ήθελε φακελάκι για να μας ανοίξει το αμφιθέατρο, ναι ναι σωστά άκουσες, και περίμενε να τον πιστέψουμε (πάντως τα χρήματα που χρειάστηκε να δώσει ο Σύλλογος στον επιχειρηματία του president ήταν κάααααμποσα….). Ο μόνος ίσως υπαρκτός λόγος που δικαιολογούσε τις ανησυχίες ήταν οι έντονα ακροδεξιές και φασιστικές προθέσεις που υπήρχαν εκ μέρους ορισμένων ομάδων εντός και εκτός ΕΦΕΚ. Πρέπει πραγματικά να προβληματιστούμε σοβαρά για το γεγονός ότι ενώ η δράση ομάδων με τέτοια φασιστικά χαρακτηριστικά έχει περιοριστεί στο ελάχιστο στην ελληνική κοινωνία, η παρουσία τους νομιμοποιείται και βρίσκει έκφραση μόνο μέσα από την ΕΦΕΚ. Η ύπαρξή τους πρέπει να καταπολεμάται με κάθε μέσο από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται μέσα στο χώρο της ΕΦΕΚ. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ‘μασάμε’ στις απειλές τους ψάχνοντας απελπισμένα ξενοδοχεία και οτιδήποτε άλλο, υποχωρώντας στις ορέξεις τους χωρίς δυναμική αντιμετώπιση. Η μοιρολατρία των καθεστωτικών παρατάξεων τους ενδυναμώνει.

Τελοσπάντων, καταπίνουμε το γεγονός ότι μας επέβαλαν να κάνουμε συνέλευση εκτός ασύλου (χώρος κατοχύρωσης πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών-εφαλτήριο αγώνων-ζωτικός χώρος δράσης κάθε φοιτητικής συλλογικότητας) και μάλιστα να πληρώσουμε και από πάνω και πήγαμε στο…ξενοδοχείο. Η διαδικασία ξεκίνησε και…τελείωσε με την ψήφιση εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές!!! Μετά από αυτό έπρεπε να παραδώσουμε την αίθουσα γιατί, λυπούμαστε, ο χρόνος σας τελείωσε!!! Εκεί, σαν Ανεξάρτητη Αριστερή Τροπή ήμασταν οι μόνοι που απαιτούσαμε και φωνάζαμε να συνεχιστεί η διαδικασία, ακόμα και στα στενά χρονικά περιθώρια των 2 παρά κάτι ωρών που είχαν απομείνει, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε σφύριζαν γύφτικα, αναζητώντας συνεχώς κάθε ευκαιρία για να αποχωρήσουν, είτε παλιμπαιδίζοντας φώναζαν συνθήματα, σαμποτάροντας τη διεξαγωγή της. Επίσης, ήμασταν οι μόνοι που προτείναμε, σε πείσμα των παρατάξεων, ένα πιο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της Συνέλευσης, απαιτώντας το δικαίωμα τοποθέτησης κάθε ανεξάρτητου φοιτητή και τη διεξαγωγή ερωτήσεων μετά το πέρας κάθε τοποθέτησης. Επίσης, καταθέσαμε ψήφισμα που καταδίκαζε τη διεξαγωγή της συνέλευσης στο συγκεκριμένο χώρο και άλλα σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συλλόγου.
Από το παραπάνω γεγονός διαφαίνεται καθαρά η τακτική των παρατάξεων. Θεωρούν ότι η πλειοψηφία των φοιτητών έχει μόνο το δικαίωμα ψήφου στις φοιτητικές εκλογές και καμία δυνατότητα διαμόρφωσης αποφάσεων, που να είναι προωθητικές για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες. Γιατί για όσα μας ανήκουν παλεύουμε συλλογικά και όχι στα γραφεία τους, πίσω από τις πλάτες μας για την εξυπηρέτηση των μικροπαραταξιακών τους συμφερόντων. Γιατί οι αγώνες που μας πάνε μπροστά γίνονται από όλους για όλους. ΜΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. Γιατί προφανώς όταν εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα, ιδεολογήματα γαντζωμένα στο σύστημα της αγοράς και του κεφαλαίου, όταν κάποιοι ακόμα ακόμα υπερασπίζονται το σύστημα που αφαιμάσσει εργαζομένους και νεολαία, για όσο συνεχίζουν αυτή την πορεία, οι δικοί μας αγώνες θα τους βρίσκουν συνεχώς απέναντι.

Ο μόνος ο τρόπος για τη σωστή λειτουργία της ΕΦΕΚ είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά από το ευρύτερο φοιτητικό σώμα που θα ελέγχει κάθε είδους απόφαση, σημαντική ή λιγότερο ουσιώδη, κάθε αιρετό αντιπρόσωπο, κάθε διαδικασία. Μονόδρομος για την υλοποίηση των παραπάνω είναι οι συχνές Γενικές Συνελεύσεις, όπου ο κόσμος μπορεί να πάρει την «κατάσταση στα χέρια του» και να συμβάλει στη διαμόρφωση μαζικών και διεκδικητικών αποφάσεων, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του. Γι’ αυτό και προτείνουμε να περάσει η διαδικασία λήψης των αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις. Το δε Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να περιοριστεί σε καθαρά λειτουργικό ρόλο. Σε αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η Γενική Συνέλευση να γίνεται συχνά, σε τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε το επιβάλλει η συγκυρία και όχι μόνο μια φορά το χρόνο. Ακόμα οι Συνελεύσεις δεν πρέπει να αναλώνονται σε μία στείρα κομματική αντιπαράθεση αλλά στην προσπάθεια διαμόρφωσης ευνοϊκότερων συνθηκών για τους φοιτητές και την κοινωνία.

Είμαστε πεπεισμένοι πως μόνο μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες οι φοιτητές μπορούν να πετύχουν νίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ελληνικό φοιτητικό κίνημα που με τις δομές και τις δυναμικές μορφές πάλης του κατόρθωσε να αντιστρέψει τους όρους της αποστειρωμένης αντιπροσώπευσης από τους κάθε λογής φοιτητοπατέρες, ανατρέποντας το ίδιο το πολιτικό σκηνικό. Οι φοιτητές δε χρειάζονται καθοδηγητές αλλά αγώνες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: