ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

Για να μπει ένα τέλος στο εθνικιστικό παραλήρημα

Posted by anatropipkf στο 3 Δεκέμβριος, 2007

Κείμενο που μοιράστηκε πριν τη πορεία της ΕΦΕΚ ενάντια στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15/11/07, με αφορμή τον ακραία εθνικιστικό χαρακτήρα που αποκτά κάθε χρόνο η πορεία.

Μήπως η πορεία στην οποία συμμετέχεις εκφράζει κάτι άλλο απ’ αυτό για το οποίο ήρθες;

Το ερώτημα δεν αποτελεί τυχαία επινόηση της δικής μας φαντασίας, αλλά γέννημα της πραγματικότητας. Κάθε χρονιά το ίδιο σκηνικό, η πορεία για την καταδίκη του ψευδοκράτους και της κατοχής του μισού της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό καταλήγει σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα. Τα αντιτουρκικά συνθήματα, ο υπερτονισμός του έθνους και της “ελληνικότητας” της Κύπρου και γενικότερα η εθνικιστική εκτόνωση μέσα από τα ανάλογα τραγούδια και σημαιοστολίσματα κυριαρχούν των όποιων καλοπροαίρετων συνθημάτων για την καταδίκη του ψευδοκράτους. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα τρομοκρατίας και υπό την συνοδεία μελών γνωστών φασιστικών οργανώσεων, για τους οποίους η σημερινή πορεία της ΕΦΕΚ, ερήμην οποιασδήποτε αντίδρασης του κόσμου, αποτελεί πρόσφορο πεδίο δράσης. Αναπόφευκτα ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της πορείας μεταλλάσσονται, αντίστοιχα και η εικόνα της προς τα έξω.

Για να ανιχνεύσουμε την έκταση του προβλήματος είναι σημαντικό να δούμε πρώτα τι είναι εθνικισμός. Για μας, η αναγνώριση της διαφορετικότητας ενός λαού, ο σεβασμός για την καταγωγή, τη γλώσσα και την παράδοσή του είναι ζήτημα αρχής. Εθνικισμός είναι η αντίληψη και ιδεολογία που καθιστούν τη διαφορετικότητα αυτή ανώτερη από την διαφορετικότητα του άλλου. Πιστεύουμε εν τέλει ότι εθνικισμό αποτελεί η αναγωγή των όποιων κοινών χαρακτηριστικών (καταγωγή, γλώσσα, παράδοση κ.ά.) σε καθοριστικούς και αναγκαίους όρους για την εδαφική κυριαρχία και την συμβίωση των ανθρώπων εντός μιας συγκεκριμένης έκτασης. Ο εθνικισμός, που όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την ανάπτυξη φασιστικών καθεστώτων και συμπεριφορών, αποτελεί το δεκανίκι του συστήματος για την εκμετάλλευση των κατώτερων στρωμάτων και μεταναστών. Έτσι καταλήγει όπλο στα χέρια της κυρίαρχης ιδεολογίας για να διασπάσει τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης. Εδώ είναι που πρέπει να διδαχθούμε από την πρόσφατη κυπριακή ιστορία, όπου έχουμε πολλές αιματηρές εμπειρίες, με τραγικά αποτελέσματα, που οφείλονται στον εθνικισμό ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διαιώνηση εθνικιστής χροιάς του κυπριακού πρόβληματος έχει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο, που αναδεικνύει την ελληνικότητα του κυπριακού λαού εις βάρος των κοινών πολιτισμικών χαρακτηριστικών του. Έτσι τα ΜΜΕ, η εκκλησία, η εκπαίδευση, το πολιτικό σκηνικό θέτουν το κυπριακό ως ζήτημα κυρίαρχα εθνικό, το καθιστούν προνομιακό πεδίο για ανάπτυξη και αναπαραγωγή του εθνικισμού και κατ’ επέκταση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών.

Δυστυχώς η σημερινή δομή και ο τρόπος λειτουργίας της ΕΦΕΚ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται “εκ των άνω” σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο, αποστασιοποιεί τον κόσμο από την ενεργό δράση αφήνοντας έτσι ακόμα και φασιστικές ομάδες να δρουν ανεμπόδιστες στις εκδηλώσεις του συλλόγου. Καταλυτικό ρόλο για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων διαδραματίζει το Δράσις-ΚΕΣ με τις διασυνδέσεις που έχει με φασιστικές οργανώσεις αλλά και με την εθνικιστική ιδεολογία που προτάσσει. Άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε αυτοί, που ενώ πάντα τρέχουν να καταδικάσουν τον φασισμό, ταυτόχρονα ανέχονται ή υποστηρίζουν εθνικιστικές απόψεις. Για όσους δε αντιτίθενται και αγωνίζονται ενάντια στον εθνικισμό και τα επακόλουθά του, θεωρούμε ψευδαίσθηση την πεποίθηση και πρακτική τους να τα αντιμετωπίζουν με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων για το πλαίσιο συνθημάτων, καλώντας τον κόσμο να το υιοθετήσει. Πόσο μάλλον όταν το πλαίσιο αυτό, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί η εικόνα μιας πλαστής εθνικής ενότητας, αναπόφευκτα καταλήγει να αποτελείται από συνθήματα συμβιβασμού και υποταγής, αντί να κινείται σε μια αντι-ιμπεριαλιστική και επαναπροσεγγιστική λογική. Σε ένα χώρο, όπως είναι η ΕΦΕΚ, που υπάρχουν τόσο έντονες πολιτικές αντιθέσεις, αυτές δεν μπορούν ούτε να υποκρύπτονται, ούτε να συντίθενται. Το πρόβλημα του εθνικισμού και του φασισμού στην ΕΦΕΚ είναι βαθύτερα πολιτικό και μόνο μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, στην κατεύθυνση της έμπρακτης απονομιμοποίησης και απομόνωσης τέτοιων φαινομένων και των εκφραστών τους από τον ίδιο τον κόσμο μπορεί να λυθεί.

Από τα πιο πάνω γίνεται ξεκάθαρος ο λόγος που απέχουμε από την σημερινή πορεία, μη θέλοντας να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά που απέκτησε τα τελευταία χρόνια, αρνούμενοι να συμβάλουμε στην ανατροφοδότηση του συγκεκριμένου χώρου. Είναι αδιανόητη για μας, και πιστεύουμε για κάθε αριστερό, η συμπόρευση στον δρόμο μαζί με ακραία εθνικιστικά στοιχεία και αντιλήψεις, που έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τις πεποιθήσεις μας.Ενάντια στην διχόνοια που σπέρνουν τα “εθνικά συμφέροντα” της κάθε “πλευράς”, προτάσσουμε τους κοινούς αγώνες ελληνοκυπρίων – τουρκοκυπρίων, γιατί μαζί έχουμε περισσότερα να κερδίσουμε. Των τουρκοκυπρίων που το 2003 αγωνίστηκαν και βγήκαν χιλιάδες στους δρόμους αμφισβητώντας την κυριαρχία της Τουρκίας, ζητώντας την επανένωση της Κύπρου. Για να υλοποιήσουμε τους αγώνες αυτούς θεωρούμε αναγκαίες κινήσεις και δραστηριότητες που βοηθούν την επικοινωνία, την κατανόηση των προβλημάτων και την αναζήτηση διεξόδων.

Η Κύπρος ανήκει στο λαό της, σε όποιον ζει, εργάζεται και άρα προσφέρει στον τόπο αυτό. Σε ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους και μετανάστες.

Advertisements

2 Σχόλια to “Για να μπει ένα τέλος στο εθνικιστικό παραλήρημα”

  1. μετωπο ριζοσπαστικης αριστερας said

    οραιο κειμενο, μπραβο παιδια…………..

    Φασιστες κουφαλες ερχονται κρεμαλες ………

  2. argyri erotokritou said

    sintrofoi sta giannena egine mia prospathia na ktisoume kati analogo tis anatropis. den leitourgise poli kala. parolauta theloume na ginei ena mazema kato stin kipro olon ton foititon pou simmetexoune se tetoia sximata i theloune na ftiaxoune gia exoume ena sintonismo. akoma kalitera na vroume kai paidia apo to panepistimio kiprou. theoro oti kai i periodos stin kipro alla kai stin ellada politika einai poli krisimi kai i paremvasi mas aparaititi. peite mou gia sigkekrimeni imerominia na kanonisoume na vrethoume stin kipro!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: