ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Posted by anatropipkf στο 1 Απρίλιος, 2008

Το τελευταίο διάστημα ανοίγει εκ νέου από πλευράς κυβέρνησης το ζήτημα ττης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα πλέον έχουμε ως δεδομένο την ομόφωνη απόφαση της βουλής για αύξηση του ορίου συνταξοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων στο 63° έτος, ενώ λόγω της δυναμικής άρνησης των εκπαιδευτικών, η ρύθμιση δεν τους περιλαμβάνει. Κατά την διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη και συμπαράσταση διάφορων καλοθελητών (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) επιχειρήθηκε να ολοκληρωθεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια της στυγνής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, με οδηγό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα; Η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τι πρωτότυπο! Όλως παραδόξως το ίδιο επιχείρημα ανασύρουν οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρούν να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα). Τα επιχειρήματα; Ο πληθυσμός γερνάει, η υπογεννητικότητα αυξάνεται άρα οι νέοι εργαζόμενοι είναι πολύ λιγότεροι και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ταμείου, αφού οι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί σε αριθμό. Επίσης, επειδή -κατά τη δική τους άποψη πάντα- η ανεργία έχει περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν περιθώρια (δηλαδή υπάρχουν περιθώρια για περεταίρω εγκλωβισμό της νεολαίας στην ανεργία). Και ποια μέτρα αναλαμβάνουν να προωθήσουν; Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, άυξηση των εισφορών και έμμεση μείωση των συντάξεων, δηλαδή μια κατάφορη καταστρατήγηση των κεκτημένων των εργαζομένων. Η κατεύθυνση είναι σαφής: Το κοινωνικό κράτος και οι παροχές στους εργαζομένους δε χωράνε πλέον στον καπιταλισμό, αφού η αδηφαγία του μεγάλου κεφαλαίου πρέπει να βρει κι άλλους τρόπους κερδοφορίας, με την αφαίμαξη των εργαζομένων μέσω της περιστολής των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Όταν τα επιχειρήματα τους καταρρέουν…

  • Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας οδήγησε σε τεράστια αύξηση κερδών και εμπορευμάτων. Τα μεγέθη των κερδών υπερπολλαπλασιάστηκαν και σήμερα η παραγωγικότητα έχει φτάσει σε ασύλληπτα ψηλούς δείκτες που όχι μόνο δε δικαιολογούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά συνηγορούν στο γεγονός ότι υπάρχει περιθώριο να ζούμε αξιοπρεπώς δουλεύοντας πολύ λιγότερο. Αυτά όμως τα κέρδη τα απολαμβάνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, ξεζουμίζοντας τους εργαζομένους.
  • Η υπογεννητικότητα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών παραγόντων (αύξηση των εξόδων για την ανατροφή ενός παιδιού κλπ) και σε καμία περίπτωση το πρόβλημα δε λύνεται με την αύξηση των ορίων και των εισφορών. Αντίθετα, μέτρα σαν κι αυτά χειροτερεύουν την κατάσταση.
  • Ο κύριος λογος για τον οποίο σήμερα υπάρχει δυσκολία να καλυφθούν οι ανάγκες του ταμείου είναι η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της μερικής απασχόλησης οδηγεί στην εκμετάλλευση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι νέοι, οι γυναίκες που εξαναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστα. Κυρίως όμως το βάρος πέφτει στους μετανάστες και στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται κάτω από ένα καθεστώς δουλείας, οι περισσότεροι εξ αυτών παράνομα, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια, ενώ οι εργοδότες τους δεν καταβάλλουν καμία εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι εργαζόμενοι και οι εργάτες σ’ όλο τον κόσμο, πόσο μάλλον στην ίδια χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα και έχουν τα ίδια συμφέροντα. Στο βαθμό που επηρεάζονται τα δικαιώματα της μίας ομάδας, επηρεάζονται και της άλλης, γι΄αυτό και η έμπρακτη αλληλεγγύη στους Τ/Κ και τους μετανάστες εργάτες ώστε να αποκτήσουν τα ίσα δικαιώματα αποτελεί μονόδρομο.
  • Η όποια αύξηση των εισφορών των εργαζομένων μειώνει την αξία της εργατικής δύναμης, δηλαδή μειώνει τον καθαρό μισθό του εργαζόμενου. Το κράτος μπορεί να βρει τα λεφτά, όχι όμως από τον εργαζόμενο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης γιατί το κράτος με φοροαπαλλαγές και με διάφορους άλλους τρόπους χαρίζει στους εργοδότες τις εισφορές που χρωστούν στο ταμείο. Όταν οι επιχειρήσεις έχουν τέτοια κερδοφορία, είναι ξεκάθαρο ότι ένα τέτοιο μέτρο συμβάλλει στην περεταίρω εκμετάλλευση του κόσμου της δουλειάς.

Το δικαίωμα στη σύνταξη όπως και άλλα κεκτημένα των εργαζομένων δεν ήταν πάντα δεδομένα αλλά κατοχυρώθηκαν με αγώνες και θυσίες. Η αναδιάρθρωση στο ασφαλιστικό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στους νέους, οι οποίοι θα εγκλωβιστούν ακόμα περισσότερο στην ανεργία αφού οι θέσεις εργασίας θα ανοίγουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Μια ολόκληρη γενιά θα καταστεί όμηρος των ορέξεων των κυβερνήσεων που υπερασπίζονται το μεγάλο κεφάλαιο. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, δέσμευση η οποία δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα εργαζόμενο.

Με βάση τα παραπάνω η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Να μην περάσει κανένα αντιλαϊκό μέτρο, να μην αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, να μη μειωθούν οι συντάξεις. Αντίθετα, απαιτούμε τη παροχή ακόμη περισσότερων δικαιωμάτων, αύξηση των συντάξεων, αύξηση εισφορών μόνο από πλευράς εργοδοτών και όχι εργαζομένων. Για την εξάλειψη των αντιθέσεων και των αδικιών που σήμερα υπάρχουν, μόνη απάντηση μπορεί να είναι η μείωση και εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης δημοσίου με ιδιωτικό τομέα προς τα κάτω.

Θεωρούμε ότι με τα δεδομένα που τίθενται σήμερα, η συμμετοχή στον διάλογο θα είναι ουσιαστικά μια διαπραγμάτευση του τι περισσότερο θα χάσουμε. Η ιστορία έχει δείξει πως τα κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας δεν κερδίζονται με τέτοιους τρόπους, παρά μόνο με μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις. Οι εργαζόμενοι, όπως και οι φοιτητές μπορούν να διευρύνουν τα δικαιώματα τους όταν οι ίδιοι περνούν στα χέρια τους τα πράγματα, όταν οργανώνονται και συντονίζονται κάτω από κοινά αιτήματα, μακριά από τις γραφειοκρατικές ηγεσίες των συντεχνιών και των παρατάξεων.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: