ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Φ.Ε.Κ., 30/3

Posted by anatropipkf στο 1 Απρίλιος, 2008

…Για να βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα… Η φετινή Γενική Συνέλευση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, τόσο για το κυπριακό όσο και για τα φοιτητικά ζητήματα. Τόσο η ύπαρξη ιδιωτικών πια πανεπιστημίων και η αύξηση των διδάκτρων, όσο και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη αντιστάσεων και αγώνων. Για τους φοιτητές, αυτό γίνεται μέσω των Γενικών Συνελεύσεων, το μόνο όργανο που μπορεί να συμπεριλάβει όλους τους φοιτητές άρα και να λαμβάνει αποφάσεις πιο δημοκρατικά.

Δυστυχώς όμως, οι ΓΣ στο Σύλλογό μας δε γίνονται με τον τρόπο που θα θέλαμε. Η ΓΣ έχει μετατραπεί από ένα πεδίο ζωντανής διαπάλης ιδεών και συζήτησης, από μία αμεσοδημοκρατική και οργανωμένη από τα κάτω διαδικασία, από μία ενεργό διαδικασία αποφάσεων όπου όλοι οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν στην οποία το ΔΣ οφείλει να λογοδοτεί, σε μια αποστειρωμένη και απολιθωμένη διαδικασία. Απολιθωμένη γιατί ΓΣ διεξάγεται μόνο μια φορά το χρόνο, γιατί δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι παρατάξεις, γιατί δε γίνονται διάλογος και ερωτήσεις στους ομιλητές, γιατί εκεί δε λογοδοτεί στην ουσία το ΔΣ, γιατί ουσιαστικά γίνονται για να εξασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Μάλιστα η περσινή ΓΣ του Μάη ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ, άρχισε και τέλειωσε με τη ψήφιση εφορευτικής επιτροπής αφού μετά έπρεπε να παραδοθεί η αίθουσα (βλέπετε έγινε εκτός ασύλου, σε ξενοδοχείο!).Έτσι καθαρά μόνο από υποχρέωση και όχι από ανάγκη το ΔΣ αποφάσισε να γίνει τον Δεκέμβρη ΓΣ. Η οποία έγινε μέσα σε έντονα προεκλογικό κλίμα και στείρα κομματική αντιπαράθεση και μέσα σε μια προαποφασισμένη διαδικασία που πάρθηκε στο ΔΣ όπου οι κομματικές παρατάξεις, παραβιάζοντας το καταστατικό του συλλόγου (που τόσο συχνά επικαλούνται) απαγόρευσαν σε όποιοδήποτε μέλος του συλλόγου να πάρει το λόγο, δικαίωμα το οποίο είχαν μόνο οι ορισμένοι εκπρόσωποι τους!! Και εδώ έχουμε το οξύμωρο στοιχείο του ότι ενώ η Προοδευτική από τη μια μετατοπίστηκε θετικά για συχνότερη σύγκλιση ΓΣ και δημοκρατικότερη λειτουργία της ΕΦΕΚ, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα(το οποίο υπερψηφίστηκε)από τη άλλη με δική της πρόταση στο ΔΣ αποφασίστηκε η προαναφερόμενη διαδικασία διεξαγωγής της ΓΣ.

Κατά τα άλλα, στη συζήτηση για το Κυπριακό είχαμε τη συνηθισμένη πατριδοκαπηλία και αοριστολογία για το περιεχόμενο της λύσης από όλες σχεδόν τις παρατάξεις και κυρίως από την Πρωτοπορία και το Δράσις-ΚΕΣ. Εμείς είμαστε οι μόνοι που τονίσαμε ότι τους όρους λύσης πρέπει να διαμορφώσει ο λαός, με τη κοινή δράση και συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ και όχι μόνο οι πολιτικές ηγεσίες μακριά από τις διαθέσεις του κόσμου.

Στα φοιτητικά η Πρωτοπορία υπερασπίστηκε με σθένος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αποδοκίμασε έντονα τους μεγαλειώδεις αγώνες του ελληνικού φοιτητικού κινήματος, δείχνοντας για ακόμα μια φορά τη συντηρητική και αντιδραστική της άποψη για τη παιδεία. Η Αναγέννηση υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης(!) ενώ ο Αγώνας επιδόθηκε σε ένα άκρατο λαϊκισμό παρόλο που απουσίαζε από τις όποιες κινητοποιήσεις έγιναν σε Κύπρο και Ελλάδα. Το Δράσις φλυαρούσε για τη αυτονομία του σε ένα αγώνα δρόμου για να αποδείξει ότι είναι πιο εθνικιστικό από την Πρωτοπορία, χωρίς όμως και αυτό να δείξει σημάδια αντίστασης στη κρατική πολιτική. Από την άλλη η Προοδευτική επανέλαβε τη θέση της για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια και τόνισε τη συμμετοχή της στους αγώνες για να μη περάσει η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης όταν το ίδιο το ΑΚΕΛ στήριζε διατάξεις του νομοσχεδίου, στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής της Ε.Ε. Εμείς ξεκάθαρα και με σαφήνεια τοποθετηθήκαμε ενάντια στο σύνολο των νομοσχεδίων τόσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και για τη αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, καταθέτοντας και σχετικά ψηφίσματα, αλλά και σε ότι αφορά άλλα επιμέρους φοιτητικά αιτήματα. Από κει και πέρα θετικό ήταν ότι πέρασαν ψηφίσματα ενάντια στη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, καταδίκης της έξαρσης του εθνικισμού, αλληλεγγύης στη Τ/Κ νεολαία, ενάντια στον συναιτερισμό για την Ειρήνη και επιμέρους φοιτητικά ζητήματα όπως επέκταση της κρατικής χορηγίας, τα αεροπορικά ναύλα και οι μετεγγραφές.

Για μας, επειδή ακριβώς η ΓΣ είναι το πιο σημαντικό όργανο λήψης αποφάσεων και το μόνο που μπορεί να εκφράσει τις πραγματικές διαθέσεις των φοιτητών, πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για να ξαναγίνει η Γενική Συνέλευση το ανώτατο όργανο του Συλλόγου. Να ξαναγίνει πεδίο διαπλοκής ιδεών και αντιλήψεων, πεδίο ανοικτής, γόνιμης και ζωντανής αντιπαράθεσης που παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου κάθε εκλελεγμένου οργάνου. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αποκτήσει η ΓΣ προς αυτή την κατεύθυνση, είναι τα εξής:

  • Συχνότερη διεξαγωγή ΓΣ, πράγμα που δεν αποτελεί μόνο θέμα κατασταστικού αλλά κυρίαρχα πολιτικής βούλησης. Ειδικότερα Γενικές Συνελεύσεις θα πρέπει να συγκαλούνται για συγκεκριμένα θέματα της συγκυρίας έτσι ώστε να έχουν μια λογική διάρκεια κατά την οποία θα μπορεί να εξαντλείται η συζήτηση και να λαμβάνονται αποφάσεις.
  • Συγκρότηση ανοικτού προεδρείου με δικαίωμα συμμετοχής κάθε φοιτητή που το επιθυμεί και εκπροσώπηση της κάθε παράταξης που θα επικυρώνεται από το σώμα της Συνέλευσης.
  • Διεξαγωγή γύρου ερωτήσεων μετά τη λήξη κάθε τοποθέτησης από όποιον το επιθυμεί.
  • Δικαίωμα τοποθέτησης και κατάθεσης ψηφισμάτων και από οποιοδήποτε φοιτητή το επιθυμεί. Τα ψηφίσματα να κατατίθενται και να ψηφίζονται αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης των αντίστοιχων θεμάτων ώστε να αποτελούν την φυσική απόληξη της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι να μετατίθονται στο τέλος της ΓΣ.
  • Η ψήφιση της εφορευτικής επιτροπής να διεξάγεται στο τέλος της ΓΣ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές στηρίξουν το ψήφισμα που θα καταθέσουμε για τη διαδικασία στην αρχή της ΓΣ. Να στηρίξουν το δικαίωμά τους για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας και να αποφασίσουμε συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά για τα ζητήματα που μας αφορούν μακριά από λογικές ανάθεσης και αντιπροσώπευσης, να μη επιτρέψουμε σε κανέναν να παζαρεύει με τα δικαιώματα μας.

Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις
Αγώνας στα χέρια των φοιτητών
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: