ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΦΕΚ

Posted by anatropipkf στο 2 Απρίλιος, 2009

Στις 5 του Απρίλη θα διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΦΕΚ για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ). Οι εκλογές από μόνες τους είναι μια διαδικασία που επί της ουσίας μας καλεί να αρνηθούμε και να παραχωρήσουμε εν λευκώ το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για τα θέματα που μας αφορούν, σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Μια ομάδα που έχει την εξουσία να δρα σαν «φοιτητικό κοινοβούλιο», αποφασίζοντας για μας χωρίς εμάς μέσα στους τέσσερις τοίχους του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς ούτε καν κάποιο μηχανισμό ελέγχου από τον κόσμο που τους ψήφισε. Ακριβώς αυτή η λογική της εν λευκώ ανάθεσης οδηγεί τελικά στην παθητικότητα, στην απομάκρυνση από την πολιτική πραγματικότητα και τη δράση.

Ήδη εδώ και πολύ καιρό, όπως θα έχετε διαπιστώσει, όλες οι παρατάξεις έχουν ξεκινήσει τον “προεκλογικό αγώνα” με τις καθιερωμένες επισκέψεις στα σπίτια φοιτητών, τα πάρτυ, τα μπουζούκια και όχι μόνο. Ένα προεκλογικό αγώνα στον οποίο αυτοπροβάλλονται ως η μοναδική «υπεύθυνη δύναμη κοντά στους φοιτητές», «δύναμη διεκδίκησης», «αυτόνομοι», «ασυμβίβαστοι πατριώτες» με μοναδικό σκοπό να χρησιμοποιήσουν την ψήφο και την συναίνεσή μας για να υποστηρίξουν τις δικές τους απόψεις και τα όποια κομματικά ή μη συμφέροντα τους, με καμία από αυτές να αναγνωρίζει την ανάγκη για να γίνονται συχνότερες Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) με την ουσιαστικότερη εμπλοκή των ίδιων των φοιτητών.

Εμείς σαν ΑΝΑΤΡΟΠΗ, μετά από δύο χρόνια κριτικής παρουσίας και δράσης εντός και εκτός του συλλόγου της ΕΦΕΚ, αποφασίσαμε φέτος να συμμετέχουμε και στις εκλογές. Συμμετέχουμε χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι μέσω των εκλογών θα επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και δράσης της ΕΦΕΚ, πόσο μάλλον στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Από τη στιγμή όμως που οι εκλογές αποτελούν την μοναδική πηγή εξουσίας των παρατάξεων, τον μηχανισμό αναπαραγωγής όλων αυτών των λογικών που είμαστε ενάντια, θεωρούμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να σφυρίζουμε αδιάφορα, αφήνοντας τους το πεδίο ελεύθερο να κάνουν «τη δουλειά τους». Επίσης η συμμετοχή μας στις εκλογές, είναι δυστυχώς, στο στάδιο που βρίσκεται η ΕΦΕΚ και με τον τρόπο που είναι δομημένη, ένα αναγκαίο κακό για να αποκτήσουμε ακόμα ένα πεδίο δράσης και άσκησης πιέσεων για την προσπάθεια μας να πετύχουμε ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της στο μέλλον. Έναν τρόπο λειτουργίας που θα στηρίζεται σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και θα δίνει στους φοιτητές τους ίδιους τα ινία του οργάνου.

Με την κίνησή μας αυτή, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την κατάσταση που επικρατεί στο Σύλλογο, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο “από τα πάνω” στο ΔΣ, χωρίς τις Γενικές Συνελεύσεις, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές.

Ακόμα λοιπόν και αν καταλήξουμε με έδρα στο ΔΣ, εμείς θα απαιτούμε σε κάθε φάση όπου τίθενται σοβαρά ζητήματα να συγκαλείται Γενική Συνέλευση, ενώ σε επουσιώδη ζητήματα θα επιδιώκουμε να δεσμεύεται το ΔΣ από τις αγωνιστικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

Θεωρούμε ότι ένας σύλλογος είναι δημοκρατικός μόνο όταν γίνονται ΓΣ στις οποίες όλοι οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν, να συζητούν, να εκτίθενται καθαρά και ζωντανά όλες οι πολιτικές απόψεις, να αποφασίζουν όλοι. Γι’ αυτό και η δημοκρατία της ΕΦΕΚ δεν καθορίζεται από τους συσχετισμούς των παρατάξεων στο ΔΣ. Η πραγματική δημοκρατία κρίνεται στις διαδικασίες της μαχητικής διαπάλης των ιδεών, στις μαζικές διαδικασίες όπου όλοι μπορούν να εκφραστούν. Σίγουρα όμως δεν μας αρκεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η μοναδική συνέλευση της χρονιάς. Εκεί, δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι παρατάξεις, δεν γίνονται ερωτήσεις στους ομιλητές ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη μορφή ψηφισμάτων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε να εγκρίνονται αντιθετικά μεταξύ τους ψηφίσματα, που κατατίθενται από διαφορετικές παρατάξεις. Αυτό δε γίνεται τυχαία, αφού η πλειοψηφία τους δεν τα αναγνωρίζει ούτε και προωθεί την εφαρμογή τους. Πιστεύουμε ότι η ψηφοφορία πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε πλαίσια που θα περιέχουν όλα τα ζητήματα και τη συνολική αντίληψη της κάθε παράταξης ή οποιουδήποτε θέλει να καταθέσει την πρότασή του.

Με βάση τα παραπάνω, τασσόμαστε ενάντια στην ΠΟΦΕΝ. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στην ενοποίηση του κυπριακού φοιτητικού κινήματος, αλλά ότι διαφωνούμε με τον υπάρχοντα τρόπο πραγμάτωσής της. Στην ΠΟΦΕΝ συμμετέχουν αντιπρόσωποι με βάση την εκλογική τους δύναμη. Είναι δηλαδή και αυτή απομακρυσμένη από τις συλλογικές διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων, με βάση τους συσχετισμούς μίας στιγμής (δηλαδή των εκλογών). Εμείς έχουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση για τη λειτουργία και την ενοποίηση των συλλόγων. Θέλουμε να γίνονται συχνές ΓΣ και από αυτές, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να ορίζονται αντιπρόσωποι (διαφορετικοί κάθε φορά) που θα εκπροσωπούν τους συλλόγους σε ένα Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων. Εκεί θα εκφράζονται λοιπόν οι αποφάσεις των συλλόγων, με βάση τις Γενικές τους Συνελεύσεις, σε κάθε περίοδο που είναι εφικτή η παρουσία όλων των φοιτητών στην Κύπρο (αντικειμενικά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι).

Στη μάχη των φοιτητικών εκλογών όλες οι πολιτικές δυνάμεις ξετυλίγουν το σύνολο της λογικής τους για όλα τα ζητήματα και κρίνονται βάσει αυτών. Σε αυτή τη μάχη θα συμμετέχουμε κι εμείς, για να εκφραστεί μία διαφορετική άποψη στο Σύλλογο, όπως φαίνεται και από τις θέσεις μας. Η άποψη αυτή θέλουμε κυρίως να εκφράζεται και να κρίνεται μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, δηλαδή να γίνουμε κι εμείς γραφειοκράτες στο ΔΣ. Στήριξη στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ σημαίνει καταρχάς να γίνονται συχνότερες Γενικές Συνελεύσεις. Δε ζητάμε στήριξη για να γίνουμε διεκπεραιωτές του αγώνα και των διεκδικήσεων των φοιτητών, αλλά για να πιέσουμε οι φοιτητές να πραγματοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τον αγώνα για τα ζητήματα που μας αφορούν, για την ανυποχώρητη πάλη, για τους μαζικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις του σήμερα και του αύριο.

ΑΝεξάρτητηΑριστερήΤΡΟΠΗ

Πρωτοβουλία Κυπραίων Φοιτητών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: