ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Posted by anatropipkf στο 2 Απρίλιος, 2009

Η σημερινή πραγματικότητα μας βρίσκει να μιλάμε για το κυπριακό με πολύ διαφορετικούς όρους απ’ ότι παλαιότερα. Οι ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό, οι οποίες κατά κύριο λόγο οδήγησαν τους Κύπριους ψηφοφόρους στην εκλογή Χριστόφια τον περσινό Φεβρουάριο, άρχισαν ήδη να διαψεύδονται. Οι διαπραγματεύσεις άλλωστε, εξαρχής δεν αποτελούν από μόνες τους προϋπόθεση για επιτυχή λύση του κυπριακού και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ξέχωρα από το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, τόσο σήμερα όσο και τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Καταρχήν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αποτελούν συνέχεια μιας σειράς γεγονότων ιστορικής σημασίας, με απαρχή την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων το 2002-2003, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού με το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα, την απομάκρυνση του Παπαδόπουλου από την προεδρία και τέλος το άνοιγμα της οδού Λήδρας. Όλα αυτά ανέδειξαν μια βούληση αλλά και την ικανότητα των δύο κοινοτήτων για συμβίωση. Χαρακτηριστικά, 110 000 άτομα μετακινήθηκαν μέσω της οδού Λήδρας από το ένα κομμάτι του νησιού στο άλλο, μέσα στον πρώτο μήνα. Ταυτόχρονα όμως οι χειρισμοί διαφόρων πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ σε σχέση με το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθήθηκε, δημιούργησαν ορισμένα νέα εμπόδια: την έξαρση του εθνικισμού στην ε/κ πλευρά με την παράλληλη απογοήτευση των Τ/κ αλλά και την έναρξη μιας περιόδου αύξησης του πληθυσμού των εποίκων και εκμετάλλευσης των Τ/κ περιουσιών στο βόρειο τμήμα. Στο σημείο αυτό ας τονιστεί η σημασία του εθνικισμού ως αποτρεπτικό στοιχείο της λύσης. Αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα στοιχείο διαχωρισμού του κυπριακού λαού που φέρνει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τη λύση και την ουσιαστική επανένωση. Γι αυτό και είναι τόσο λυπηρό το γεγονός ότι αποτελεί πραγματικότητα του φοιτητικού συλλόγου της ΕΦΕΚ Αθήνας, που ξεκινά κυρίαρχα από το Δράσις-ΚΕΣ (αλλά και την Πρωτοπορία) και καταλήγει να χρωματίζει καθετί που οργανώνει ο σύλλογος.

Ο εθνοτικός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αποτελεί σήμερα μία πραγματική και παγιωμένη κατάσταση. Ως εκ τούτου, μία λύση στα πλαίσια ενός ενιαίου κράτους, από τη στιγμή που είναι αντικειμενικά αδύνατο να ξεπεραστούν εν μία νυχτί οι εθνικές, οι οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις, θα έχει ως, σχεδόν φυσικό, αποτέλεσμα την επιβολή της ισχυρότερης οικονομικά και πληθυσμιακά κοινότητας (δηλαδή της ελληνοκυπριακή) πάνω στην άλλη. Επιβολή και καταπίεση που αναπόφευκτα θα καταλήξει στο γνωστό δρόμο της διχοτόμησης και πιθανόν των συγκρούσεων του παρελθόντος. Αντίθετα αν δεν εθελοτυφλούμε και παραδεκτούμε ότι πάνω σ’ αυτό το νησί υπάρχουν, ζουν και αναπνέουν και Τουρκοκύπριοι, οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε τα ίσα δικαιώματα που έχουν στη διαχείριση αυτού του τόπου ως εθνική κοινότητα. Ένα σχέδιο που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα, δηλαδή την ισότιμη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση του κράτους, είναι πιστεύουμε ο μόνος τρόπος να απαντηθούν οι επιμέρους ανησυχίες της κάθε κοινότητας και να διασφαλιστεί πως καμία από αυτές δε θα μπορεί οικονομικά, στρατιωτικά ή με όρους πλειοψηφίας να κυριαρχήσει σε βάρος της άλλης.

Σήμερα, θεωρούμε πως μια συμφωνία που προβλέπει την ανατροπή της σημερινής διχοτομικής κατάστασης και το πέρασμα σε μια πολιτειακή δομή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όχι άνευ όρων βέβαια, μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι Κύπριοι θα έχουν την δυνατότητα να παλέψουν, για να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους δικαιώματα σε κάθε πτυχή της ζωής, στη δουλειά, στην παιδεία, στη δημοκρατία. Με τον όρο ΔΔΟ, εννοούμε την ύπαρξη δύο συνιστώντων κρατιδίων, ένα για την κάθε κοινότητα, με επιρροή σε αντίστοιχες εδαφικές ζώνες. Τα κρατίδια αυτά παρά τις αρμοδιότητες του καθενός, ενεργούν ως προς την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τις άλλες βασικές τους λειτουργίες υπό κοινή κυβέρνηση. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει (με βάση τα δεδομένα που έχουμε), μία πρώτη κατάσταση για τη μετάβαση σε ένα ενιαίο κράτος όταν οι δύο κοινότητες ξεπεράσουν τους όποιους διαχωρισμούς κι όταν οι ίδιες μαζί το αποφασίσουν. Επομένως η ΔΔΟ είναι το πρώτο βήμα για την επανένωση και την ομαλή συνύπαρξή μας στο νησί και όχι το καταληκτικό.

Δεν αναμένουμε όμως μια συμφωνία ηγετών για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια ουσιαστικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αντίθετα, με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια της λύσης του κυπριακού, σε Κύπρο αλλά και οπουδήποτε είναι δυνατό, θα πρέπει να οργανωθούν κοινές δράσεις με στόχο την επαναθεμελίωση της επαφής και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δράσεις στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός ενιαίου κινήματος Ε/κ και Τ/κ, με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, οργανωμένο από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με κοινά και αυτοτελή αιτήματα. Ο κοινός αυτός αγώνας εκτός από αντικατοχικός είναι ταυτόχρονα και ταξικός, έχοντας αφετηρία την υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων και αναγκών, για κατοχύρωση ενιαίων δικαιωμάτων στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση.

Ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αναλάβουμε και εμείς ως φοιτητές. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό και επιλέγουμε να εμπλέκουμε στις διαδικασίες μας και Τουρκοκύπριους συμφοιτητές μας. Πέραν από αυτό όμως κρίνουμε αναγκαία την ουσιαστική υλοποίηση της περσινής απόφασης της γενικής συνέλευσης για σύσταση ανοικτών επιτροπών επαναπροσέγγισης. Μέχρι στιγμής η επιτροπή μαζεύτηκε μία μόνο φορά χωρίς πρακτικό άνοιγμα της δομής αυτής προς τον κόσμο. Εμείς προτείνουμε την τακτική σύγκληση της και την οργάνωση εκδηλώσεων όπως κοινά φεστιβάλ, ημερίδες κλπ σε Κύπρο και εξωτερικό. Τέτοια γεγονότα έχουν πρακτική σημασία για την πραγματική ενοποίηση του κυπριακού λαού και για τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό, μακριά από μητέρες-πατρίδες, για να βρούμε ξανά όσα μας ενώνουν, αφήνοντας πίσω όσα πλαστά μας χωρίζουν. Και αυτό είναι το σημαντικότερο για να μπορέσει να επιβιώσει όποια λύση και αν βρεθεί στα χαρτιά.

ΑΝεξάρτητηΑριστερήΤΡΟΠΗ

Πρωτοβουλία Κυπραίων Φοιτητών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: