ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ πρωτοβουλία κυπρίων φοιτητών

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΑΝεξάρτητηΑριστερήΤΡΟΠΗ

ΠΟΙΟΙ…ΠΩΣ….ΠΟΥ….ΓΙΑΤΙ…

….και ξαφνικά κάποιοι περίεργοι τύποι εμφανίστηκαν στις διαδικασίες των Κυπρίων φοιτητών. Τους λένε λέει «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» και είναι ανεξάρτητοι και αριστεροί. Πού στο καλό βρέθηκαν και γιατί προσπαθούν να ταράξουν τα ήρεμα λιμνάζοντα νερά του κυπριακού φοιτητικού κινήματος;

Οι περισσότεροι από μας βρεθήκαμε στους δρόμους και τα αμφιθέατρα της Αθήνας τον Μάιο του 2006 και το χειμώνα του 2007. Μέσα από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα, κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και του νέου νόμου πλαίσιο, δώσαμε για πρώτη φορά κοινούς αγώνες. Ε… και αφού είμαστε όλοι Κύπριοι και αγανακτισμένοι από την αδρανή, κυπριακή, φοιτητική πραγματικότητα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ΑΝεξάρτητη Αριστερή ΤΡΟΠΗ δηλαδή:

Αριστερή: Με όπλα μας τις συλλογικές διαδικασίες και τα κινήματα, με σεβασμό στον πλουραλισμό και την ιδιαιτερότητα και ενάντια στις λογικές του ατομικισμού, της παθητικότητας, της ανάθεσης και του εφησυχασμού, διεκδικούμε ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό κίνημα ικανό να συγκρουστεί με τις κυρίαρχες πολιτικές.

Ανεξάρτητη: Είμαστε μια συλλογικότητα χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, όπως η άνωθεν «γραμμή» και η οικονομική εξάρτηση. Απορρίπτουμε τις ιεραρχίες, τους ειδικούς και κάθε λογής «Βίβλους». Αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά και με διάλογο, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες (σχήμα), στις οποίες μπορεί να συμμετέχει αλλά και να τις συγκαλέσει οποιοσδήποτε. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το πανεπιστήμιο, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία μας, είναι η εδραίωση μιας λογικής μεταβίβασης της πολιτικής από τους λίγους φωτισμένους πατέρες στους πολλούς ταπεινούς ακόλουθους.

Πιστεύουμε ότι οι φοιτητές μπορούν και πρέπει να κινητοποιούνται και να παρεμβαίνουν στα διάφορα κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και ένας φοιτητικός σύλλογος όπως είναι η Ε.Φ.Ε.Κ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων), όταν λειτουργεί με τις δομές και τους όρους που θεωρούμε αποτελεσματικούς, μπορεί να τους δώσει τη δυνατότητα. Επιλέγουμε έτσι ανάμεσα στις δράσεις μας να συμμετέχουμε και στην Ε.Φ.Ε.Κ.

Τροπή: Εκτός από τις συζητήσεις και τη θεωρητική ζύμωσή μας μέσα στο σχήμα, επιδιώκουμε και θα προσπαθήσουμε με τις δράσεις μας να αλλάξουμε τα προβληματικά στοιχεία της Ε.Φ.Ε.Κ.

Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών……
Είναι γνωστός ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου της ΕΦΕΚ, που εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί με ευθύνη όλων των παρατάξεων. Πλέον, τη διαχείρηση των δικαιωμάτων μας, των αγώνων μας, και των διεκδικήσεων μας έχουν ‘αναλάβει’ οι εννιά πεφωτισμένοι του Δ.Σ. (Διοικητικό Συμβούλιο). Το ΔΣ συνεδριάζει μία φορά τη βδομάδα. Διαδικασία ουσιαστικά κλειστή για τον ευρύτερο φοιτητικό κόσμο, αποφασίζοντας και διατάζοντας κατά το δοκούν. Κατά το δοκούν της κάθε παράταξης ή ενίοτε και κατά το δοκούν της τριμερούς ή κατά το δοκούν της σύμπραξης της δεξιάς με τα τσιράκια της. Και πού λογοδοτούν; Ε, απλά τα πράγματα. Οι περισσότεροι έχετε ήδη βιώσει τις ανεπιθύμητες επισκέψεις σε σπίτια, στελεχών που προπαγανδίζουν με κάθε τρόπο τις δικές τους θέσεις, ενδιαφερόμενοι τις περισσότερες φορές να ‘θάψουν’ τους αντιπάλους τους χωρίς καμία αυτοκριτική. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι λογοδοτούν.

Γενική Συνέλευση;;;;
Ομολογουμένως ένα είδος προς εξαφάνιση. Που ακόμα και όταν γίνεται, δε γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο, ούτως ώστε να είναι ζωντανή και αποφασιστική. Δεν γίνονται ερωτήσεις στους ομιλητές, δικαίωμα τοποθέτησης έχουν μόνο οι παρατάξεις και ο διάλογος περιορίζεται σε στημένες τοποθετήσεις, χωρίς να προχωράει η συζήτηση. Συνήθως, αυτό που ενδιαφέρει είναι να ψηφιστεί η εφορευτική επιτροπή, αν η ΓΣ γίνεται μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Σε άλλη περίπτωση, οι παρατάξεις παραμένουν μέχρι να ψηφιστεί το πρώτο ψήφισμα, να καταγραφεί ποιος έχει τον περισσότερο κόσμο και στη συνέχεια οι περισσότερες αποχωρούν, απαξιώνοντας τα ψηφίσματα που είναι καθοριστικά για τη δράση του συλλόγου και τα οποία πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν. Η στάση τους αυτή είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο βλέπουν την πλειοψηφία των φοιτητών: το μόνο δικαίωμα που στην πράξη τους αναγνωρίζουν είναι αυτό της ψήφου στις φοιτητικές εκλογές – καμία δυνατότητα διαμόρφωσης και συμμετοχής σε αποφάσεις, που μπορεί να είναι προωθητικές για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες.

Τι προτείνουμε;
Όσον αφορά τώρα στη δομή και στη λειτουργία της, υποστηρίζουμε τον περιορισμό του ρόλου του Δ.Σ και τη μεταφορά της διαδικασίας των αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις, που σαφώς θα πρέπει να είναι περισσότερες, συχνότερες και με συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να συζητιέται διεξοδικά. Η δυνατότητα της αμεσοδημοκρατίας υπάρχει και οι αποφάσεις μπορούν να είναι στα χέρια μας. Σκεφτείτε το, αφού μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς γιατί να δίνουμε το δικαίωμα σε άλλους;
Βέβαια, εκτός από την μεγαλύτερη συχνότητα των Γ.Σ κρίνουμε απαραίτητο, για να καταστούν λειτουργικές, να αλλάξουμε τον στείρο γραφειοκρατικό χαρακτήρα τους, προϊόν του φόβου των παρατάξεων για πραγματικό άνοιγμα του διαλόγου μέσα σε αυτές. Η Γ.Σ πρέπει να αποτελεί πεδίο ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης που να καταλήγει σε απόφαση και όχι τόπο ανακοίνωσης διακηρυγμάτων και απολογισμού δύναμης των κομμάτων.

Δεν διερωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν ισχύουν τα πιο κάτω στις Γ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Κ;

 • Συγκρότηση ανοικτού προεδρείου, με δικαίωμα συμμετοχής κάθε φοιτητή που το επιθυμεί και εκπροσώπηση της κάθε παράταξης, που θα επικυρώνεται από το σώμα της Συνέλευσης.
 • Διεξαγωγή γύρου ερωτήσεων μετά τη λήξη κάθε τοποθέτησης, από όποιον το επιθυμεί.
 • Δικαίωμα τοποθέτησης και κατάθεσης ψηφισμάτων και από όποιον φοιτητή το επιθυμεί.
 • Τα ψηφίσματα ή πλαίσια να κατατίθενται και να ψηφίζονται αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης των αντίστοιχων θεμάτων ώστε να αποτελούν τη φυσική απόληξη της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι να μετατίθενται στο τέλος της Γ.Σ.
 • Η ψήφιση της εφορευτικής επιτροπής να διεξάγεται στο τέλος της Γ.Σ.

Το ενδιαφέρον, η συμμετοχή και ο αγώνας δεν περιορίζονται στα φοιτητικά ζητήματα. Είναι μια στάση ζωής που πρέπει να αποκτήσουμε, που πρέπει να καλλιεργήσουμε. Σήμερα είμαστε φοιτητές, αύριο εργαζόμενοι, δεν είμαστε όμως έρμαιο κανενός.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΟΠΛΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

—————————————————————————–

Επιδιώκουμε η ιστοσελίδα αποτελέσει χώρο ενημέρωσης για κάθε τι που αφορά τον Κύπριο φοιτητή της Αθήνας, αλλά και μέσο συντονισμού για δράσεις. Κυρίως όμως επιδιώκουμε τελικά να καταστεί πεδίο πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης και συζήτησης, για αυτό καλούμε τον καθένα να συμβάλει με τις απόψεις και ιδέες του στην προσπάθεια αυτή.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: anatropi.pkf@gmail.com

Advertisements

6 Σχόλια to “ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ”

 1. Nemecis said

  sto keimeno sas me tis arxes legete to e3is:Αριστερή: Με όπλα μας τις συλλογικές διαδικασίες και τα κινήματα, με σεβασμό στον πλουραλισμό και την ιδιαιτερότητα και ενάντια στις λογικές του ατομικισμού, της παθητικότητας, της ανάθεσης και του εφησυχασμού, διεκδικούμε ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό κίνημα ικανό να συγκρουστεί με τις κυρίαρχες πολιτικές.

  signomi pedia alla auto den einai aristera, i sillogikotita k oplouralismos den einai monopolio kamias politikis apoxrosis alla xaraktiristiko ton eleu8erwn lawn. aristera den einai mia tasi enantion tou fileleuf8erismou alla kati pou sto telos kataligi na strefete k enantion tou fileleu8erismou dld ena ideologiko plesio oikonomikopolitikis morfis p.x krtatismos k sosialistika montela. mon iste loipon ena akomi kommati pou paei me to reuvma k tin moda opou oloi vaftizonte aristeroi xwris na 3eroun ti ousiastika einai alla k kirios xwris na to kamoun vioma.

 2. anatropipkf said

  Για το τι είναι και πως ορίζει ο καθένας την «αριστερά» υπάρχουν πολλές υποκειμενικές απόψεις και οπτικές, είτε λόγω της ευρύτητας που έχει ο όρος αριστερά, είτε λόγω διαφορετικών ερμηνειών της ιστορίας – και άρα και της ιστορίας του «αριστερού» κινήματος, κομμάτων και συλλογικοτήτων.
  Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει η ανάγκη αν επικαλούμαστε και εμείς τον όρο αριστερά, ταυτόχρονα να τον νοηματοδοτήσουμε για να εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε και τι πιστεύουμε, παρόλο που η ταπεινή άποψη που εκφράζουμε εδώ για την αριστερά μπορεί να είναι πολύ απλοϊκή ή ανεπαρκής. Σίγουρα όμως δεν είναι ισοπεδωτική και αφοριστική όπως τη δική σου ερμηνεία που από τη μια ταυτίζει τελικά την αριστερά με τον κρατισμό, από την άλλη έχεις ήδη βγαλει ετυμηγορία ότι είμαστε «ena akomi kommati pou paei me to reuvma k tin moda opou oloi vaftizonte aristeroi xwris na 3eroun ti ousiastika einai alla k kirios xwris na to kamoun vioma» (με βάση ποια κριτήρια; χωρίς να συζητήσεις μαζί μας και να δεις τις πρακτικές μας και αφού εσύ σίγουρα κατέχεις την αντικειμενική και αλήθεια και βίωμα του αριστερού).

  Πάντως σίγουρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια θεωρητική κουβέντα περί αριστεράς, που θα λαμβάνει όμως υπόψη όλα τα ρεύματα που διαμορφώθηκαν ιστορικά, την θεωρία αλλά και τις πρακτικές τους, τους στόχους που βάζανε, τη σχέση τους με το λαό, την κοινωνία και κυρίως την εργατική τάξη. Παρ’ όλα αυτά δεν θεωρώ ότι αυτή η θεωρητική κουβέντα είναι που απασχολεί ( ή πρέπει κυριαρχα να απασχολήσει) σήμερα την Ανατροπή. Αντίθετα νομίζω αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα καταφέρουμε να βιώνουμε έμπρακτα, στην καθημερινή μας δράση, τις αρχές αυτές που βάλαμε και πως θα απαντήσουμε με ένα ριζοσπαστικό τρόπο, κόντρα στις κυρίαρχες πολιτικές, στα άμεσα επίδικα που μπαίνουν σήμερα ώστε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος.

 3. Nemecis said

  koita egw sxoliasa oti ida stis 8esis sas k auto pou ida itan mia genikotita….ne pragmati kata kerous o oros aristera epidex8ike polles ermineutikes prosekisis alla autes eginan oxi giati evriskan kat anagki praktiki efarmogi alla poli perissotero gia logous politikis skopimotitas dia to logo oti i aristera itan enas e3evgenismenos oros tou kratismou k tou koumounismou – opws o capitalismos k o filileu8erismos ine e3evgenismenoi oroi tou fasismou ton ligon – prospa8ontas na enta3i ena evri sinolo ideon pou den eixan sxesi me ton oro aristera outos wste metepita ta aristera kommata na apofigoun tin xreosi se autous gia ta la8i k tis paralipsis tou iparktou sosialismou. aplos simera ta perisotera aristogeni politika sximata akolou8oun mian antartiki politiki k ideologia vaftizontas oti vriskete se antidrasi me to kefaleo k akomi perissotero tin koinoniki adikia aristero.

  episi egw den prospa8w na katigorisw kanena k akomi perissotero den isxiristika pote oti katexw tin pragmatiki ali8ia apla sxoliazw mesa se ena dimokratiko dialogo,kati pou den ipirxe oxi mono distixos se fasisitikes kivernisis alla akomi k se aristeres kivernisis, k to ti diavasa k pisteuvw oti polli aspazounte auta pou anaferw

  ine poli simantiko na kanis tin autokritiki sou k na vriskis tin pragmatiki tautotita sou an 8es pregmati na voi8isis sta koina.

  y.g o oros aristera 8eorw oti einai isos me ton oro sosialismos k koumounismos, o kratismos einai apotelesma efarmogis autis tis politikis.

  me ektimisi
  Nemecis

 4. m4trix87 said

  Αριστερα δεν σημαινει απαραιτητα κρατισμος
  Οι αναρχικοι πχ δεν ειναι αριστεροι?

 5. Nemecis said

  ti aristero vlapis epanw stous anarxikous…..anti8etos o anarxismos strefete me apoliti morfi enenti opooudipote kratismou k dimosias ontotitas…to ipa k to 3analew o kratismos den einai auti ka8euti i aristera alla einai apotelesam mia aristeris politikis

 6. m4trix87 said

  O αναρχισμος δεν στρεφεται εναντια στην κοινωνια.
  Μονο εναντια στην ιεραρχικα οργανωμενη κοινωνια.
  Δηλαδη εναντια στην καταπιεση και εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο, σε οποιαδηποτε μορφη.Δεν ειναι αυτος ο λογος που δεν ειναι αποδεκτος ο καπιταλισμος?Για να μην υπαρχει καταπιεση?
  Αρα αν θες να εχεις πραγματικο σοσιαλισμο δεν πρεπει να εχεις και ελευθερια?

  «Σοσιαλισμος χωρις ελευθερια ειναι καταπιεση και βαρβαροτητα»
  -Μιχαηλ Μπακουνιν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: